Israels regering och Hamas – en spegelbild

Den som har svårt att förstå varför de israeliska soldaterna använde sådana bryska metoder när de bordade det turkiska konvojfartyget bör svara på följande frågor:

1. Insåg regeringen Netanyahu att en aggressiv attack mot aktivistkonvojen skulle resultera i stor upprördhet hos den internationella opinionen?

2. Insåg samma regering att ett sådant internationellt fördömande skulle medföra att den inhemska opinionen skulle sluta upp bakom regeringen?

3. Vill regeringen Netanyahu vinna ett massivt stöd från den inhemska opinionen?

Om svaret blir ja på dessa tre frågor, har vi också svaret på frågan varför regeringen ger order om ett våldsamt anfall.

Eller som Sveriges Radios utrikeskommentator uttrycker saken: Kontrasten mellan den internationella opinionen och den nationella opinionen i Israel, där ligger roten till Mellanösternkonflikten.

Det verkar rätt tydligt att den israeliska högerregeringen inte vill ha fred. Så länge krigstillstånd råder kan man obehindrat flytta fram sina positioner med nya bosättningar, med byggandet av skyddsmuren på ockuperad mark, med attacken mot Gaza och liknande. Man är helt på det klara med att denna aggressiva politik möts av internationella fördömanden men så länge det stannar vid verbala attacker tar man det lugnt. Man har ju alltid det stora landet i väster bakom ryggen. Är framtidsvisionen ytterligare ett antal decennier av krigstillstånd och trakasserier så att palestinierna till slut ger upp och söker sig till Europa?

En intressant parallell till högerregeringens strategi är Hamas agerande. På liknande sätt upprätthåller Hamas en spänning genom att avlossa raketer mot det israeliska grannskapet. Detta garanterar hårda motåtgärder från grannen och därmed också uppslutning från Gazaborna. Om det funnes någon konstruktiv förmåga hos Hamas, borde man sluta med sina demonstrationsraketer och liknande provokationer och erkänna Israels rätt till säker existens, vilket man i praktiken redan har gjort. Om Hamas skulle slå in på denna linje, skulle man kunna erhålla hela världsopinionens stöd för kravet om slut på Israels krigspolitik.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.