Joseph Sobran är död

Den utmärkte amerikanske kolumnisten Joe Sobran, välkänd för vår läsekrets, avled efter en längre tids sjukdom den 30 september vid en ålder av endast 64 år.

Joe Sobran ställde välvilligt sina artiklar till Nonkonforms förfogande de alltför få gånger vi kom oss för att be honom. Hans politiska inställning var alltså i många stycken sådan, att vi kunde känna sympati och släktskap. Hans ideologiska hemvist var väl annars paleokonservativ, det vill säga motsatsen till neokonservativ. Han var varmt kristen och patriot.

Under större delen av sin journalistiska bana var Sobran knuten till National Review där han dock, efter 21 år, blev oönskad efter att ha kritiserat den amerikanska Israel-lobbyns inflytande över landets utrikespolitik. Han fortsatte som frilansare.

Bland Sobrans böcker kan nämnas essäsamlingen Single Issues: Essays on the Crucial Social Questions (1983); där författaren behandlar abortfrågan och angränsande områden. Sobrans tidigt väckta intresse för dramatikern och poeten från Stratford-on-Avon resulterade i Alias Shakespeare: Solving the Greatest Literary Mystery of All Time (1997). Sobrans sista bok blev den kritiska granskningen av Clintons presidentskap Hustler: The Clinton Legacy (2000).

Vad vi förstår hade Joe Sobran utfört ett långt gånget arbete på tvenne böcker; den ena över ett litteraturhistoriskt och den andra över ett politiskt ämne. Förhoppningsvis är de ofullbordade manuskripten i sådant skick att någon med gott handlag kan få redigera och publicera dem postumt.

Sobran var en man som stod för sin övertygelse. Även där det tog emot att uttrycka den. Vi beklagar att Sobran inte tilldelats längre tid att verka. Han var en välbehövlig röst för Amerika, en röst som genom sin klarhet och skärpa även kunde göra sig hörd lite varstans i världen, och som stundom som vi sett nådde ända bort till vår egen avkrok.

Han efterlämnar fyra barn, tio barnbarn och ett barnbarnsbarn.

1 kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.