Svarttaxifrälset

Arbetslinjen, som blivit den Reinfeldtska regeringens kännetecken, har präglats av både morot och piska för att befolkningen ska arbeta istället för att leva på bidrag. På pisksidan har man bl.a. infört snärtiga regler om bidragsfusk. Det är därför förvånande att regeringen väljer att se mellan fingrarna med skattefusk inom taxinäringen, i synnerhet med tanke på hur vanligt det torde vara bland oseriösa yrkesutövare att kombinera bidrag med svarta inkomster.

Bara i förlorade skatteintäkter beräknas taxinäringen undanhålla cirka en miljard kronor per år.

Kanske Svenska Taxiförbundets förbundsordförande Lennart Hamnered uttryckte det bäst i sin ledare i Taxi Idag nummer 4 2010:

”Anders Borg har vid flera tillfällen fått svara på frågor i riksdagen om skatteundanhållandet i taxinäringen. Han har varje gång sett lika besvärad ut då han med ovidkommande argument försökt försvara ett ställningstagande som han uppenbarligen inte står bakom. [—] För många år sedan fanns principen att i Sverige ska man beskattas efter förmåga. Den har successivt ersatts med att vi istället låter oss beskattas efter lust. Inom taxibranschen finns det alldeles för många aktörer som saknat lust alltsedan taxi marknadsreglerades för tjugo år sedan. Att detta får fortgå år efter år är inte bara en illgärning mot den svenska välfärden (där pengarna skulle kommit väl till pass), det är också en skymf mot alla svenska företagare (i olika branscher) som, oavsett orsak, hela tiden försöker göra rätt för sig. Om nu någon tror att detta är ett partipolitiskt ställningstagande, så låt mig direkt ta er ur den villfarelsen. Den nuvarande oppositionen visade under sin majoritetstid precis samma passiva inställning inför frågan.”

Vittnesmålen om missförhållanden inom taxinäringen är vid det här laget otaliga. Vi har tidigare berättat om europeiska affärsmän som blir skamlöst bedragna när de i god tro beställer taxitransport från Arlanda till Stockholm. Icke professionellt agerande, trakasserier och uppskörtning av kunder förekommer dagligen. När det politiska etablissementet trots larmrapporterna inte förmår samla sig till en reform är det inte mindre än en skandal.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.