Politiskt inkorrekt mat?

Av Bo Solberg

Ja, jag vet. Politisk korrekthet är ett slitet begrepp. En ofrånkomlig följd av de många tillfällen då termen verkligen behövs i dagens samhälle. Det verkar inte finnas gränser för uttryckets tillämpningsområde.

Men kan man till exempel tala om en politiskt inkorrekt kokbok? Vad skulle det vara? Är det en kokbok utgiven av ett politiskt inkorrekt förlag? I så fall hör kanske Kerstin Hallmans lilla Mathandbok för kokvrå och camping till kategorin? Den utgavs ju 1943 av det förment protyska förlaget Dagens Böcker?

Nej, det måste vara något annat. För en tid sedan föll mina ögon på en desto lämpligare kandidat: Nourishing Traditions (2., rev. utgåvan, 2001) av den amerikanska näringsforskaren Sally Fallon. Undertiteln lyder: The Cookbook that Challenges Politically Correct Nutrition and the Diet Dictocrats. Kommer ni ihåg min anmälan i dessa spalter (den 2 mars) av en annan amerikanskas bok på hälsoområdet, Elaine Hollingsworths Take Control of Your Health (2007)? Omnämnandet av Fallons bok blir ett komplement till det inlägget.

Några exempel på områden där Fallon sticker ut från vad vi ofta får höra: Hon understryker kroppens behov av animaliska fetter och hur flera typer av fleromättade oljor kan vara skadliga. Hon menar att många av dagens fullkornsprodukter kan skapa hälsoproblem. Att dagens sätt att behandla och tillaga livsmedel gör maten näringsfattig. Vi bör i stället lära av våra förfäder. Deras konserveringsmetoder ökade tvärtom näringsinnehållet i frukt, nötter, grönsaker, kött och mjölkprodukter.

Fallon är alltså en äkta traditionalist på det kulinariska området. Men det betyder inte att hon saknar blick för framtid och förnyelse. ”Nutrition researcher Sally Fallon unites the wisdom of the ancients with the latest independant and accurate scientific research”, heter det i bokens presentationstext. Visst låter väl det där tämligen bekant för nysvenska lyssnare? Det vill säga för dem som lånat örat åt en åskådning med signaturmelodin ”Föreningen av nationell tradition och modern verklighet”?

Relaterat:

Sjukdomsindustrin – Exploateringen av ohälsans offer

1 kommentar

  1. GEFUNDENES FRESSEN – NICHT MEHR

    Yoghurt måste nog ändå betraktas som den politiskt mest inkorrekta av alla mänskliga födor. Den 4 mars 1940 uttryckte ju den mest inkorrekte av alla politiker, Tysklands dåvarande rikskansler, till Sven Hedin följande kan-det-nytte-politik: ”Ja, jugurt, surmjölk, är det bästa av alla näringsmedel, hälsosam och välsmakande. Den som i tjugo år har jugurt till livrätt blir stark som en björn och mera långlivad än annat folk.”

    Betänkligt. För rikskanslern var germanerna den bästa av alla rasgrupper, yoghurten den bästa av alla näringsmedel. Yoghurten bör alltså omvärderas. Det är den sura läxan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.