Kompisreklam i Aktuellt

När Tv-journalisten Elisabeth Åsbrink i dagarna utkommer med en bok om en pojke med judisk bakgrund som kom till Sverige som 14-åring, rycker hennes kompisar i Aktuellt ut och larmar på reklamtrumman. Kommersiella intressen kräver ju sitt. Den sensationella nyheten är alltså att SÄPOs föregångare, Allmänna säkerhetstjänsten, år 1943 lade upp en akt över den s.k. nazisten Ingvar Kamprad. Det framgår att de nitiska konstaplarna satt och ångade upp kuverten till skolgossens brev till kamraterna. Vilken skicklig underrättelseinsats till demokratins försvar!

Det uppges att Kamprad skulle ha varit medlem i SSS från 1939 till 1942, alltså från 13 till 16 års ålder. Detta är orimligt. Inget politiskt parti, inte heller SSS, tog emot så unga medlemmar. Vad som i verkligheten har hänt är antagligen att Kamprad som yngling var med i Nordisk Ungdom, ett fristående ungdomsförbund med anknytning till SSS. Att överhuvudtaget lägga någon till last politiska åsikter som man haft i skolåldern är löjeväckande, och det oavsett om man gör det som regeringsbeordrad tjänsteman år 1943 eller som upphetsad massmedierepresentant år 2011.

Det som mest upprör Åsbrink är att Kamprad åren efter kriget och in på 50-talet var aktiv i Nysvenska rörelsen och att han i en intervju med henne ifjol förklarade att han ansåg Per Engdahl vara en stor människa och att han skulle vidhålla detta till sin död. Tänk så hemskt. Att någon efter kriget engagerar sig i en nationalistisk rörelse som inte okritisk hyllar segermakterna utan som istället vill vända blicken framåt är något som innejournalisterna har svårt att förstå.

2 kommentarer

  1. Då vore det väl en så mycket större sak att skriva om hur folkpartiet hade valsamverkan med nazistpartiet på 30-talet… och centerpartiets nazikontakter.
    Det var ju vuxna människor i partier som nu sitter i regeringen!

  2. Aftonbladet skjuter sig själva i foten i vanlig ordning. Utöver det rent löjeväckande nyhetsvärdet i artikeln så hade väl för bövelen Aftonbladet själva en ganska närstående och positiv inställning till Tyskland under den senare hälften av 30-talet….

    Gör om, gör rätt Elisabeth!

1 trackback/pingback

  1. Helsingborgs Dagblad stryper debatten : NONKONFORM

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.