När Sveriges Radio blandar bort korten

Det finns ett radioprogram som heter Barnen och som handlar om barn och ungdomar i yngre tonåren. Nyligen annonserades ett program i denna serie om oprovocerat våld mot barn och tonåringar. När man minns flerfaldiga berättelser om hur svenska ungdomar rånats och misshandlats av främlingsgäng, lyssnar man med intresse till vad som presenteras. Men om dessa företeelser inte ett ord i programmet. Jo, ett ord, men ingenting om etnicitet. En medverkande yttrade: När jag var mellan 14 och 16 år var det mycket ungdomsrån och misshandel. Sagesmannen meddelade att förövarna var vanliga ungdomar. Undrar det. Vidare nämndes att antalet fall av misshandel där offret var mellan 15 och 17 år hade fördubblats under de senaste 10 åren. Att förövarna var pojkar och inte flickor berodde inte på någon medfödd egenskap utan var en social konstruktion. Vi fick också höra att ungdomar som inte fick svar på frågan varför de blev misshandlade, själva tog på sig skulden. – Resten av programmet handlade om grovt våld mot unga män mellan 15 och 24 år under lördagskvällar mellan kl 23 och 04. Simsalabim var det ursprungliga ämnet, om vi får tillåta oss att spetsa till resonemanget en smula, transformerat till uppgörelser i krogkön och liknande huliganism.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.