Gamla nysvenska slagdängor ännu poppis

Nysvenska rörelsen gav under 60 år ut tidningen Vägen Framåt. Den ligger sedan 90-talet i träda och ersattes tills vidare år 2001 med Nonkonform. En nyfödd tidningsvasker, det nationalistiska magasinet Framåt, har just kommit med sin första utgåva. Den pläderar för svensk nationalism och förkastar varje utslag av defaitism eller pessimism.

Det låter ju bra och vi får önska tidskriften lycka till med den målsättningen. Redaktörerna bör väl emellertid förstå att deras tidningsnamn för oss oundvikligen framstår som en något vingklippt version av vårt?

Nysvenskarna var stommen i den nationella upplysningsorganisationen Svensk opposition som bildades 1941. Snart nog omtalades den som ”den nysvenska rörelsen Svensk opposition” och under 50-talets början blev den officiella benämningen kort och gott Nysvenska rörelsen. För en liten tid sedan framträdde emelletid ett nationalistiskt nätverk som djärvt nog lånade vårt gamla namn Svensk opposition. Dessa glada gossar vill – liksom deras namne – inrikta sig på upplysning och opinion. Enligt deras deklaration vill de skapa en plattform för nationalister som vill verka för en positiv samhällsutveckling. Även detta låter positivt och vi får önska även dem lycka till med sin målsättning.

Man kan erinra om hur en ledare i Vägen Framåt 1988 (nr 3) framhöll att när uttrycket ”Svensk opposition” en gång fick falla som en del av rörelsens officiella namn så var det för att det befanns för negativt. ”Nu är det åter aktuellt men med betoning på svensk”, hette det emellertid med syftning på såväl invandringsproblematiken som på ursprungsbefolkningens tynande Sverigemedvetande: ”Sverige behöver en svensk opposition!” Man kan mot denna bakgrund knappast klandra det nya nätvärket för dess namnval.

Må de tvenne initiativen magasinera och nätverka i sina vällovliga syften. Kanske kan de också därvidlag tillgodogöra sig de nysvenska idéerna och inte bara låna namn.

Länkar:

http://www.tidningenframat.se

http://www.radioframat.se

http://www.svenskopposition.se

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.