Partiledardebatten i SVT 5 maj: en poängsammanställning

Inledningen

Sjöstedt ville tala om vinster i välfärden, Åkesson om  återförstatligandet av skolan. När Hägglund blev tillfrågad vad han helst ville debattera om svarade han, trumvirvel, vård och omsorg. Jobben och skolan fortsatte Fridolin. Lööf föredrog att tala landsbygdspolitik, kanske i ett försök charma kärnväljarna efter sviterna av hennes verklighetsfrånvända retorik under senare tid.

Jämställdheten

Lööf öppnade med radikalfeministisk retorik, ”attityder i förskolan”. Löfvén hängde på med ”könsmaktsordning”. De får varsin minuspoäng. Åkesson levererade visserligen en känga åt könspedagogik men gick samtidigt med på att löneskillnader mellan könen i sig var av ondo. Han fick in ett par lyckade förslag om frivillig sambeskattning och frivilligt uttag av föräldradagar. 1 poäng till Åkesson.

Arbetslösheten

Reinfeldt påpekade att Miljöpartiet men inte Socialdemokraterna accepterade sänkningen av arbetsgivaravgiften för unga under 26 år och mästrade sedan Löfvén med att den senare inte hade något enhetligt regeringsalternativ. Sjöstedt påpekade att arbetslöheten är stor och att regeringen inte har några nya idéer om åtgärder. Fridolin menade för sin del att jobbskatteavdragen ej varit effektiva och att arbetslösheten är större nu än när alliansen tillträdde. Hägglund skyllde på den internationella lågkonjukturen och talade om att 200 000 nya jobb har skapats sedan 2006. Åkesson informerade om att befolkningen ökat med nästan en halv miljon under den perioden. Sjöstedt pekade på hur statliga apotek sålts ut till underpris och hur riskkapitalbolag flyttade sina vinster till skatteparadis. 1 poäng vardera till Sjöstedt och Åkesson.

Försvaret

Björklund erkände att han tyckte att det var genant att försvarsmakten firar påsk när ryssarna över utanför gränsen. Han ville stärka Sveriges försvarsförmåga i 2015 års försvarsbeslut. Löfvén instämde. Åkesson ville stärka försvaret men begick samtidigt det taktiska misstaget att attackera miljöpartiets program för att man där föreslår ett icke-våldsförsvar och därmed förlorade Åkesson ordet. Sjöstedt påpekade mycket riktigt att Sveriges deltagande i kriget i Afghanistan och övningar med EU inneburit pengar i sjön men därefter flög han upp bland de pacifistiska sagomolnen. Sedan sjöng Hägglund den gamla visan om afghanska flickors skolgång. En liten fiol hördes spela. Åkesson, Björklund och Löfvén får varsin poäng.

Invandringen

För att komma till rätta med de invandringsrelaterade problemen ville Åkesson föra en ansvarsfull migrationspolitik. Då replikerade Lööf med knivskarp logik att det var fel av Åkesson att skylla på invandrarna (1 minuspoäng). Humorpoäng till Reinfeldt som nämnde att många av de nyanlända har en ”kort utbildningsbakgrund”. Löfvén menade att övriga länder i Europa bör ta emot en större andel av flyktingarna som kommer till Europa (1 pluspoäng) men menade samtidigt att svenska kommuner som ej tar emot flyktingar bör ta ett ” större ansvar” (1 minuspoäng). Åkesson var inte tillräckligt offensiv för poänghemtagning. Men han ville väl inte skylla på invandrarna som Lööf uttryckte det.

Skolan

Reinfeldt poängterade att det fria skolvalet leder till att barn som inte trivs eller blir mobbade har möjlighet att byta skola (1 poäng).

Vinster i välfärden

Som vi tidigare nämnt får Sjöstedt poäng för sin kritik av vinster på bl a privatskolor i riskkapitalbolagen. Lööf replikerade att det vore ologiskt att göra skillnad på att göra vinster på att bygga ett sjukhus och erbjuda vård i ett sjukhus. Sjöstedt svarade att om man inte förstår skillnaden mellan att bygga ett sjukhus och erbjuda vård i ett sjukhus så borde man inte få bedriva vård. 1 minuspoäng för demagogi. De andra partiledarna föreslog smärre reformer av det nuvarande systemet.

Miljön

Åkesson uppmanade till att lyfta blicken och fundera på att det byggs ett kolkraftverk i veckan i Kina samtidigt som man i Sverige diskuterar om det behövs fler vindsnurror. Han menade att pengarna behöver användas för att göra reformer utomlands. Reinfeldt anslöt sig till Åkessons linje och påpekade att ”det man får betala fem kronor för i Sverige att åstadkomma i klimatreduktion det kan man göra med fem öre i fattiga delar av världen”. De får 1 poäng vardera. Kan samma resonemang appliceras på flyktingpolitiken, Reinfeldt?

Efteråt

Reinfeldt markerade en viktig en kursändring i försvarspolitiken genom att ansluta sig till att satsa mer på försvaret (1 poäng). Hägglund kommenterade flygincidenten i påskas med att försvaret ”hade en god kontroll över vad som hände” (1 minuspoäng).

Poängsammanräkning

Åkesson 5

Reinfeldt 3

Björklund 1

Sjöstedt 0

Löfvén 0

Fridolin 0

Hägglund -1

Lööf -2

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.