Enögd Scar i lejonets kula

Av Tom Bombadill

Andrev Walden har rätt i att Lejonkungen är en fascistisk film men han har samtidigt fel när han påstår att det är en fascistisk film. Den förhärligar inte våld med erövrarambitioner mot Abessinien. Men i en bredare mening däremot, som de ärligas revolt mot lögnarna, svikarna och de korrupta, skulle man kunna kalla den fascistisk.

Det är ett misstag att avfärda Waldens tes om Lejonkungen som missbruk av fascism-begreppet. Det är som med Sverigedemokraterna. Kulturmarxisterna har ett politiskt intresse av att förknippa Sverigedemokraterna med en historiskt misslyckad rörelse. De låter detta intresse färga sin ståndpunkt så att de tummar på sanningen. Å andra sidan har Sverigedemokraterna ett motsatt intresse och även de låter sitt intresse färga deras ståndpunkt så att de tummar på sanningen.

Både kulturmarxisterna och Sverigedemokraterna har rätt och båda har fel. Den stora frågan: Vad är fascism? Det monumentala intellektuella jävet, att tumma på sanningen för att man är färgad av sitt politiska intresse, som genomsyrar diskussionerna förhindrar en allsidig och nyanserad slutsats. Därifrån hämtar konflikten sin kraft.

Så Simba är fascist, på sätt och vis.

”Om du vill kontrollera en människa, kontrollera hens verklighetsbeskrivning. Det är den som motiverar våra handlingar och styr våra reaktioner. [—] Om du ska sälja en konflikt bör du avlägsna perspektiven. Och ska du göra det ute i den analoga verkligheten får du helt enkelt bygga din egen vindtunnel; en journalistiskt självförsörjande verklighet med ”alternativa medier” och egen ingång.”

I Lejonkungen är perspektiven avlägsnade. Filmen är ett propagandanummer för Simba. Det är en vindtunnel. Men om Lejonkungen är en vindtunnel – vad är då Aftonbladet?

Scar är inte intresserad av en allsidig verklighetsbeskrivning. Han vet att genom att ta med sig Simbas perspektiv i vindtunneln så kommer detta inte bara att inverka negativt på inkräktarnas framfart i riket utan framförallt på hans eget inflytande i egenskap av usurpatör. Nej, Scars största besvär är att Simbas perspektiv överhuvudtaget framförs någonstans. Han är emot vindtunnlar – om de inte är hans. Han är för perspektiv – om de är hans.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.