Dräkten är mannen, vill jag tro

Vi har med intresse noterat att det nya klädmärket Barritrad har lanserat en grafitgrå t-tröja med ett stiliserat ansiktsporträtt av Per Engdahl. Det är ett fint val av bild; en leende man i övre medelåldern.

För nog har den rätt, den gamla trudelutten: ”You’re Never Fully Dressed Without a Smile”. Engdahl-leendet är mer klädsamt än de likaledes t-tröjeförevigade Che Guevaras eller Codreanus bistra blickar.

Nonkonform skrev faktiskt härvidlag den 1 september 2011, apropå intresset för Codreanu i nationella kretsar: ”Antagligen som en slags antitetisk replik till den röda t-tröjan med den ikoniska, bolivianska kubarevolutionären, trycktes en legionsgrön motsvarighet med den kristnationella rumänens nuna”. Längre fram hette det: ”Utan att låta som en mästrande farbror kanske man emellertid kan få understryka det självklara: inspireras gärna av föredömliga personer i utländska rörelser i gångna tider [nej, vi inkluderade inte Che bland dessa persone gratae]. Men det går inte att använda dessa rörelser som grund för en ideologisk eller politisk insats i Sverige. Fröet till en sådan måste inte bara skjuta skott i den inhemska myllan, men också vara tillhörig den där hemmahörande floran; en växt anpassad till det egna landets klimat.”

Kanske kan man få se den nya tröjan som ett symboliskt hörsammande av en sådan inställning.

 

Tröjan kan köpas här.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.