Top
Per Engdahl

Dräkten är mannen, vill jag tro

Vi har med intresse noterat att det nya klädmärket Barritrad har lanserat en grafitgrå t-tröja med ett stiliserat ansiktsporträtt av Per Engdahl. Det är ett fint val av bild; en leende man i övre medelåldern.

För nog har den rätt, den gamla trudelutten: ”You’re Never Fully Dressed Without a Smile”. Engdahl-leendet är mer klädsamt än de likaledes t-tröjeförevigade Che Guevaras eller Codreanus bistra blickar.

Nonkonform skrev faktiskt härvidlag den 1 september 2011, apropå intresset för Codreanu i nationella kretsar: ”Antagligen som en slags antitetisk replik till den röda t-tröjan med den ikoniska, bolivianska kubarevolutionären, trycktes en legionsgrön motsvarighet med den kristnationella rumänens nuna”. Längre fram hette det: ”Utan att låta som en mästrande farbror kanske man emellertid kan få understryka det självklara: inspireras gärna av föredömliga personer i utländska rörelser i gångna tider [nej, vi inkluderade inte Che bland dessa persone gratae]. Men det går inte att använda dessa rörelser som grund för en ideologisk eller politisk insats i Sverige. Fröet till en sådan måste inte bara skjuta skott i den inhemska myllan, men också vara tillhörig den där hemmahörande floran; en växt anpassad till det egna landets klimat.”

Kanske kan man få se den nya tröjan som ett symboliskt hörsammande av en sådan inställning.

 

Tröjan kan köpas här.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.