En bön om korporatism

I en utgåva av The Catholic Prayer Book från 2013 finner vi en bön om arbetsfred. Så här uttrycker den – i vår översättning – andan bakom den korporativa tanken:

“Fader, din kärlek har lärt oss att vi är medlemmar av en familj; giv att alla arbetsgivare och anställda, medvetna om sina ömsesidiga rättigheter och skyldigheter, måtte undvika bitterhet och misstro i arbetslivets tvister och samarbeta för vårt folks och vårt lands bästa.”

Att be om en god sak är naturligtvis vackert. Men redan Ovidius påminde oss: audentes deus ipse iuuat (Gud hjälper den som vågar) och Jean de la Fontaine uppmanade oss sedan: Aide-toi, le ciel t’aidera (Hjälp dig själv, så kommer himlen att hjälpa dig). Om Gud hjälper den som vågar – om himlen hjälper den som hjälper sig själv – så kan vi inte stanna vid att önska arbetsfred och nationellt samarbete; vi måste våga förverkliga den form, den samhällsordning, som är bäst rustad att uppnå sådana mål.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.