Stubin och fördom

I sin ledare Brottslig logik den 6 april skriver Dagens Nyheter att den omständigheten att den misstänkte gärningsmannen har invandrarbakgrund har blivit ett slagträ för invandringskritiska och rasistiska grupper:

”Vad de främlingsfientliga förtiger är att sambandet blir irrelevant när man tar hänsyn till utbildning och inkomst. Enligt brottsförebyggande rådet är det 2,5 gånger vanligare att utrikesfödda är misstänkta för brott. För personer med mycket låg inkomst respektive endast grundskole­utbildning i befolkningen som helhet är motsvarande siffror 5,3 och 5,7.

Brottsligheten är i hög grad socialt betingad. Att få ned arbetslösheten och höja utbildningsnivån är därför även god kriminalpolitik. Integrationen handlar också om dessa saker. Det är knappast en slump att just SD-fästet Landskrona har Skånes högsta arbetslöshet.

Det är inte särskilt konstigt om nyanlända flyktingar inte integreras över en natt. Den stora faran uppstår när arbetslöshet och andra sociala problem tillåts bita sig fast hos en grupp människor över tid. Då kan gruppens självbild och normer svikta, vilket parat med omgivningens fördomar skapar en ond spiral som är mycket svår att bryta.”

För oss invandringskritiska är det inte det väsentliga huruvida hit inflyttade grupper i sitt hemland skulle vara mer eller mindre brottsbenägna. Det väsentliga är att de är det när de har kommit hit. Det är när de rycks loss ur sitt sociala sammanhang med omgivningens kontroll och samhällets bestraffning av oönskat beteende som risken för brottslighet ökar. Därtill kommer att främlingarnas empati inte utsträcks till medlemmar av värdfolket. Ett typexempel kan vara när en ung man inte kan tåla en enkel tillrättavisning utan att gripa till våld, i fallet med den dödade kvinnan mycket aggresivt sådant. Det av DN förda resonemanget om arbetslöshet med mera, som innebär att vi inte bör spä på våra problem ytterligare, är ett argument mot den av tidningen själv lovprisade massinvandringspolitiken.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.