Bosse paa solbjerget II

Av Densamme

Även under det gångna året skvätte en del solbjergskt ordflöde över, från en väl likt Jeppe tillräckligt full Nonkonform-blogg, till den katolska Labarum-bloggen. Tvenne av artiklarna har i sina ursprungliga versioner publicerats i  Nonkonform. Uppsatsen från Nonkonform nr 85 ”För vårt jordiska hemland och vårt himmelska”, som handlade om nationalsocialismen återpublicerades den 9 april 2012. ”Sex och politik – några funderingar kring samhällets översexualisering” den 13 oktober 2012 är en samarbetad och i viss mån omarbetad version av trenne artiklar från Nonkonform nr 80-82.

Men i Labarum finns även några nyskrivna saker: ”För Guds större ära – och därigenom nationens” den 18 september 2012 är en anmälan av filmen For Greater Glory: the True Story of Cristiada (2012), som handlar om ett katolskt upprorsförsök mot den mexikanska regimen. Den innehåller även, kanske oväntat men inte malplacerat, en kommentar till ett citat ur den nysvenska skriften Framtidens samhälle (1961). ”Skelettet i garderoben?” den 28 september 2012 uppehåller sig kring det tidiga 1600-talets Galileo-affär. ”Den hoppande stenen” den 28 november 2012 trallar litet kring Bruce Springsteen och hans senaste skiva Wrecking Ball.

Holbergs Jeppe var väl i alla fall inte jätteförtjust i den baron som lurat honom. Springsteen är argare. Ty han sjunger om ”rövarbaroner”, det vill säga Wallstreet-bankirer, som trixat och spekulerat och förstört  för vanligt folk. Det är kritiken av den världsordning, som symboliseras av dessa nya baroner, som är urskulden till ”hvorfor Bosse skriver”. Lyckligtvis sjunger han åtminstone inte.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.