Statsministern missbrukar sin ställning

Att vara statsminister i Sverige är inte vilken befattning som helst. Statsministern har en mycket stark ställning i regeringsformen. Det är han som får uppdrag att bilda regering, han utser sina statsråd och han har rätt att entlediga dem. Det var därför uppseendeväckande och oroande när statsminister Reinfeldt i statstelevisionens Rapport härförleden varnade väljarna för att rösta på Sverigedemokraterna. Med gravallvarlig min utmålade Reinfeldt för tittarna vilket allvarligt läge som skulle drabba nationen om SD röstades in i riksdagen: ”Urholka inte grunden för en stabil regering genom att rösta in Sverigedemokraterna. Det kommer att ha ett högt pris. Det kommer att leda till instabilitet, till osäkerhet. Det kommer påverka negativt förutsättningarna att regera Sverige.”

Att statsministern använder statstelevisionen för att varna väljarna från att rösta på ett visst parti är ett klart missbruk av ämbetet.

Självfallet har partierna rätt att vädja till väljarna när de argumenterar för sin sak. Lika självfallet är det att väljarna har rätt att rösta på vilket parti de vill. Det är de sju riksdagspartierna som har delat upp sig i två jämnstora block. Om det större blocket som då får bilda regering vill slippa komma på talefot med ett invandringskritiskt parti, är det bara att upplösa blockpolitiken. Svårare än så är det inte.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.