Superhjältekvotering

Av Thomas Nyman 

Superhjälten Spiderman, i Sverige känd som Spindelmannen, dödades under en strid med sin ärkefiende Green Goblin i juninumret av tidningen Ultimate Spiderman. Orsaken var att seriens utgivare, Walt Disney-ägda Marvel comics, nu vill anpassa sig till en ny tidsålder och finna en ny målgrupp hos den svarta och latinamerikanska delen av befolkningen. Spindelmannen återuppstod dock i ny skepnad i form av Miles Morales, som kommer från Brooklyn i New York och är till hälften svart, hälften latinamerikan. Superhjältens tidigare alter ego Peter Parker var som bekant en vit ung man från den mer välbärgade förorten Forest Hills.

– Det är ”Spiderman” för 2000-talet. Han representerar vår tid och mångkultur, säger seriens förläggare, Axel Alonso, till NY Post. Enligt Marvel har diskussionen om att ersätta Peter Parker med en etniskt blandad karaktär pågått under en längre tid. Det som avgjorde var den svarte skådespelaren Donald Glovers kampanj under sommaren 2010 för att få huvudrollen som Spindelmannen i en kommande storfilm. Glover fick inte rollen men kampanjen fick stor spridning, främst via Twitter.

Beslutet har kritiserats av många läsare och en av de synpunkter som framförts är att det hade varit moraliskt riktigare att skapa en ny superhjälte med önskvärd etnisk bakgrund istället för att låta Parker dö. Försvararna å sin sida menar att många av de kända seriefigurerna härstammar från en tid, 50 och 60-talet, då etniska minoriteter var diskriminerade och att det nu är dags för den vite mannen att stiga åt sidan. Kolumnisten Leonard Pitts jr. skriver i The Miami Herald att Amerika står inför snabba förändringar där vita snart kommer att vara endast ännu en minoritetsgrupp, vilket han åser med spänning. Han hyser dock en förståelse för att ett sådant scenario kan vara skrämmande för många och att detta delvis kan förklara skepticismen mot Marvels agerande. Han påpekar också att det finns flera olika Spindelmannen-serier och att i originalserien är Peter Parker fortfarande vid liv.

Att svarta och latinamerikanska ungdomar behöver superhjältar och förebilder att identifiera sig med är självklart. I detta fall handlar det dock inte om serier och förebilder i första hand, utan om en samhällsutveckling där den vite mannen anses ha spelat ut sin roll och vars blotta existens ses som diskriminerande. Det omvända scenariot där Peter Parker vore svart och Morales vit hade naturligtvis varit fullständigt otänkbart. Man måste också förstå vilken stark symbolhandling det innebär att låta Parker dö till förmån för en hjälte som går hem i storstadsdjungeln. Vilka signaler sänder det ut till seriens läsare?

Teodor Adorno hade varit stolt.

1 kommentar

  1. Poängen med att göra det här med just Spider-man är väl att det är en av deras allra främsta hjältar. Att byta ut Ultimate Spider-man från en vit kille till en mörk visar att de verkligen vill satsa på att visa fler än bara vita i stora roller.

    För att slänga in nya hjältar och etablera dem ordentligt är mycket svårare än att förnya gamla hjältar. Se på försöket nyligen t ex att få in mer kvinnliga läsare genom att avsexualisera X-23 och ge henne en egen tidning. Eftersom X-23 inte är Wolverine hade hon svårt att slå och tidningen fick slå igen.

    Det är detta man vill undvika genom att ge den nya Spider-man en stor och viktig roll redan från början. Och eftersom det är just Spider-man så kommer han att ”make up for” väldigt många vita karaktärer, dessutom.

    Han har hetat Spider-man i Sverige sen 12 år tillbaka förresten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.