Gränsöverskridande tvillingsaga

Med det idiomatiska engelska uttrycket ”dead ringer” avses en person som är mycket lik en annan person, en dubbelgångare. Uttrycket härstammar från det engelska ordet ringer som använts sedan tidigt 1800-tal för att beteckna en snabb häst som, i syfte att bedra,  ersatte en välliknande långsam häst i ett hästlopp. Med ordet dead avses inte livlös utan den mindre använda betydelsen exakt eller precis.

David Cronenbergs psykologiska thriller Dead Ringers från 1988 handlar om de intellektuellt ytterligt begåvade enäggstvillingarna Elliot och Beverly Mantle – båda spelade av Jeremy Irons. Filmen grundar sig på Bari Woods och Jack Geaslands novell Twins som i sin tur är löst grundad på tvillingarna Stewart och Cyril Marcus gemensamma levnadshistoria. I filmen Dead Ringers är tvillingarnas liv intimt sammanflätade. De bor ihop, de bedriver akademisk forskning tillsammans och de driver en framgångsrik fertilitetsklinik för kvinnor i Toronto. Både i yrket och i privatlivet drar de otillbörlig nytta av att de ser identiska ut genom att de dyker upp i stället för varandra.

En sedvänja utvecklas där den mer självsäkre och utåtriktade brodern Elliot inleder förhållanden med kvinnor som därefter omärkligt överlåts åt Beverly som är blygare och mer tillbakadragen. När en gift men promiskuös skådespelerska med fertilitetsproblem på grund av en abnorm livmoder i vanlig ordning blir lurad av bröderna blir den introverte brodern Beverly förälskad i henne. Denna förälskelse leder bröderna ned i en ond spiral kantad av morbiditet, missbruk och mörker.

Dead Ringers är en välgjord och spännande kvalitetsfilm som förlitar sig på skådespeleriet och stämning snarare än överdrivna specialeffekter och andra typiska Hollywoodkännetecken. Jeremy Irons spelar sina roller, som Elliot respektive Beverly, på ett lysande sätt. Det är två skilda personligheter varav Beverly är särskilt komplex. Dessutom utvecklas personerna under handlingens gång. Samspelet mellan bröderna på filmduken är helt enkelt en fröjd att bevittna.

Brödernas sedelära grundar sig på lojalitet mot sig själva och varandra samt på, kanske något mer diffust, vad som är bäst för forskningen och vetenskapen.  Denna moralfilosofiska avvikelse från samhällsnormen gör att det finns anledning att betrakta bröderna och särskilt den dominante brodern Elliot som den slags människa som ej erkänner andra värden är dem som hon själv föredrar och vars sanning är hennes egen sanning. Porträttet av bröderna Mantle förmedlar en frihetskänsla  och rackartygsanda  som inspirerar trots det betänkliga i deras metoder.

Stämningen i filmen skiftar från det vackra och angenäma 80-talstypiska yuppielivet till obehagliga och komplexa psykologiska stämningar och tragik. Det finns även inslag av absurd och mörk humor som vi på Nonkonformredaktionen konsumerar med gillande. Sammantaget är filmen en underhållande blandning av briljant skådespeleri, alert spänning och mörk humor.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.